Modellen als IKEA-kastje en het nut van sparse representations

Future lab powersessie

Locatie:  Future Lab
Datum & tijd: Donderdag 4 november 15:00- 15:15 uur
Spreker
: Hetty Wessel-Smit, Challenger en lead data scientist bij Business Data Challengers

Wat weet jij als analist echt van alle modellen die je gebruikt? Snap je de features of kun je de packages toepassen in R of Python? Kennis van modellen en gedrag van data worden steeds belangrijker voor de analist. Er komt immers altijd wel een antwoord uit je model, maar hoe weet je uit alle modellen zeker dat je de juiste hebt gekozen en dat je de goede uitkomst hebt? Vooral als je data steeds grilliger wordt.

We ontwikkelen steeds verder met AI, maar we lopen ook nog eens vast in processing power en onze berekeningen kosten steeds meer energie. We kunnen de (duurzame) power die we nodig hebben niet snel genoeg doorontwikkelen als we hardwarematig blijven kijken. We moeten dus algoritmes slimmer ontwikkelen en daarbij ook weer durven denken aan hybride modellen met bijvoorbeeld sparse representations.

De juiste mengvormen zorgen ook voor snellere berekeningen (in mijn voorbeeld ga ik van 28 eeuwen terug naar een paar minuten, dus ik kan zonder de hardware aan te passen de uitkomsten van mijn berekeningen vandaag zien in plaats van letterlijk een eeuwigheid te wachten). Om dit te kunnen moet de analist zijn of haar vakgebied goed (en steeds beter) verstaan.

Over Hetty

Hetty heeft onder meer bij de bekende multinationals gewerkt en bij diverse (onderzoeks) instituten, meestal op het grensvlak van mens en technologie (zoals sensor technologie, robotica, business en bestuurskunde met een flinke portie statistiek en methodologie).

Zij heeft haar multidisciplinaire achtergrond opgebouwd bij de Erasmus Universiteit, University of Derby en Universiteit Leuven in samenwerking met Universiteit Twente. Zij heeft passie voor innovaties, zoekt graag de grens op van wat wel of niet kan. Bij Business Data Challengers heeft ze een topsectoren grant gekregen voor hun innovaties in medical image processing, die ze met ziekenhuizen en de Hanze Hogeschool oppakt met haar mede-challengers.

Ze slaat problemen met veel energie plat en plaatst ze in een toepasbare praktijk.

Direct inschrijven