E-mail security en de voordelen van de Covid-19 digitalisering

thema sessie: Cyber security

Locatie: Future Lab
Datum & tijd: Donderdag 4 november 10.30-11.30 uur: Cybersecurity Automation, 10.00-10.15 uur Lucien Barink, General Manager Benelux and Nordics, Cryptshare.

Standaard e-mail is als een ansichtkaart, onderweg is de boodschap door iedereen te lezen en is de hoeveelheid informatie die verstuurd kan worden beperkt. Beveiliging van e-mail is op twee zaken gebaseerd; de versleuteling van de gegevens tijdens het transport en het zeker stellen van de juiste ontvanger van het bericht. Zeker de laatste, de authenticatie van de ontvanger, is lastig. Het vraagt om extra handelingen van zowel de verzender als de ontvanger. Het vraagt om een wachtwoord wat moet worden aangelegd, gedeeld met de juiste ontvanger en door de ontvanger ingevoerd. De ontvanger moet daarbij dus altijd terug naar de veilige e-mail oplossing waar de e-mail vandaan komt. De authenticatie van de ontvanger wordt dus op basis van het wachtwoord in het verzendende systeem geregeld.

Het downloaden van de QR code ter bewijs van vaccinatie tegen Covid-19 heeft aangetoond dat eID (DigiD) ruim wordt toegepast. Wat nu als de ontvanger van een veilige e-mail zich authentiseert met eID? Het openen van een beveiligde e-mail wordt dan ineens een stuk makkelijker. Er wordt gebruik gemaakt van een externe partij die de authenticatie van de ontvanger waarborgt en verhoogt daarmee het gebruiksgemak van e-mail beveiliging. Meer veiligheid met een blije gebruiker.

Over Lucien

Met een lange ervaring in de IT voorafgaand aan Cryptshare ben ik in 2011 begonnen met het aanbieden van een veilige e-mail oplossing in de Nederlandse markt. Sinds die tijd is het beveiligen van e-mail gemeen goed geworden en wordt er inmiddels naar standaardisering van de verschillende oplossingen gestreefd. Vanuit Cryptshare ben ik vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de NTA7516 en de NTA7530.

 

Direct inschrijven