Artikel 23 november 2021

Zo word je wegwijs in het complexe cloudlandschap

Zakelijke it-strategieën hebben de afgelopen tien jaar een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Waar vroeger elke functie binnen een intern datacenter werd beheerd, hanteren it-afdelingen tegenwoordig een genuanceerde aanpak die zich kenmerkt door een sterkere geografische spreiding.

Dit is te wijten aan de komst van de publieke cloud. Bedrijven kiezen er tegenwoordig voor om workloads onder te brengen bij verschillende aanbieders van publieke clouds, afhankelijk van de geschiktheid van hun omgeving. De overstap naar de cloud heeft gezorgd voor ingrijpende verbeteringen van de ervaring van it-beheerders en gebruikers van it-diensten. De kans dat werknemers vanuit huis werken is inmiddels net zo groot dan dat ze dat op het hoofdkantoor of in een filiaal doen. En ze verwachten probleemloos toegang te kunnen krijgen tot de tools die ze voor hun werk nodig hebben. Het gebruik van de juiste combinatie van publieke clouds maakt dat mogelijk.

Dat is bij lange na niet het hele verhaal. Veel bedrijven geven er de voorkeur aan om bepaalde bedrijfskritische functies in hun eigen interne datacenters aan te houden. Dit private-cloudmodel wordt vaak gelijktijdig met het gebruik van de publieke cloud ingezet. Maar waarom zou je nu precies beide modellen moeten gebruiken? Dat heeft praktische en bedrijfseconomische redenen. Het laten draaien van applicaties met intensieve gegevensoverdracht en veel rekenkundige overhead is in een publieke cloud veel kostbaarder is dan in een private cloud. Omgekeerd is het kostenefficiënter om minder bron-intensieve applicaties in een publieke cloud te hosten.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant