Artikel 16 november 2021

Werknemer leert weinig van veiligheidsincidenten

Een kwart van de Nederlandse werknemers zegt slachtoffer te zijn geworden van oplichting of phishing. 13 procent heeft een risico genomen dat hun organisatie geld heeft gekost. Desondanks blijft een opmerkelijk hoog percentage beveiligingsrisico’s nemen.

Dit blijkt uit een Europees onderzoek van Iron Mountain. 38 procent gebruikt hetzelfde wachtwoord voor meerdere platforms; een stuk boven het Europees gemiddelde. 33 procent vergeet zijn laptop te vergrendelen als hij zijn bureau verlaat. Ook hier onderscheidt de Nederlander zich negatief. 15 procent bewaart zijn wachtwoord op een briefje op zijn bureau.

De risico’s worden nog vergroot door hybride werken. Een derde van de Nederlandse werknemers geeft toe thuis minder veiligheidsbewust te zijn dan op kantoor.

Vraagtekens kunnen worden gezet achter het effect van bewustmakingscampagnes en risicotrainingen. 70 procent acht risicomanagement van vitaal belang voor de bescherming van gevoelige informatie. Toch vindt 61 procent het nog steeds de moeite waard om risico’s te nemen op het werk. Nederland is hierbij een flinke uitschieter ten opzichte van andere Europese landen waar het gemiddelde op 47 procent ligt.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant