Artikel 22 november 2021

Voorkom ongeplande uitval met life cycle management

Bij it voor ot

Life cycle management (lcm) klinkt als een weinig sexy onderwerp. Het is interessanter om je te richten op de aanschaf en implementatie van hard- en software dan op het onderhoud en beheer ervan op de langere termijn. Dit geldt in de it-wereld, maar nog sterker in de wereld van it voor ot, ofwel de it-aansturing van de operationele technologie. En dat terwijl lcm juist in dat laatste domein belangrijker is.

Operationele technologie wordt vaak aangeschaft voor jaren. Assets die dertig jaar of langer in gebruik zijn, vormen geen uitzondering. Je bouwt immers geen windmolenpark, trein of fabriek voor vijf jaar, je zet in op een levensduur van minimaal twintig of dertig jaar. Dat betekent dat de software die de windmolens, treinen of machines aanstuurt ook zolang mee moet gaan.

Daar wordt door leveranciers van deze assets lang niet altijd rekening mee gehouden. Vandaag de dag is het onderwerp lcm meer top-of-mind dan tien jaar geleden. Dat is ook nodig, want tegenwoordig hebben veel assets een internetverbinding en moeten ze samenwerken met andere systemen. Dat zorgt voor problemen en (cyber)dreigingen die voorheen niet bestonden. Een keten is immers zo sterk als zijn zwakste schakel. Die zwakste schakel zijn vaak assets zoals labelprinters die nog worden aangestuurd door dos, machines die nog draaien op Windows XP of Windows 7 of netwerkapparatuur die al een paar jaar niet meer wordt ondersteund door de leverancier. Soms is deze apparatuur bewust, met medeweten van het it-management, neergezet. Maar vaak ook gaat het om schaduw-it.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant