Artikel 13 oktober 2021

Vier voordelen van cloudneutrale toegangsbeveiliging

Nu organisaties naar de cloud migreren en vertrouwen op cloudgebaseerde apps en diensten, zien ze zich geconfronteerd met beveiligingsrisico’s en -uitdagingen. Toegangsbeveiliging voor data in de cloud is een belangrijk aandachtspunt voor organisaties. Sterk identiteits- en verificatiebeheer is de basis tegen bedreigingen in de cloud. Denk aan onbevoegde toegang, het compromitteren van accounts en hacks.

Cloudproviders hebben beveiligingsoplossingen ontwikkeld die bedrijven helpen om genoemde problemen aan te pakken. Hierbij is het niet verstandig om op één paard te wedden. Cybercriminelen proberen continu gebruik te maken van bedreigingen en kwetsbaarheden in het systeem van de cloudprovider. Op deze manier proberen ze binnen te dringen in de bedrijfsinfrastructuur en daarmee gegevens te verwijderen of compromitteren, of zelfs bedrijfsactiviteiten te verstoren. Door een cloudprovider aan te vallen bereik je immers veel organisaties in één keer.

Organisaties kunnen deze hiaten in de beveiliging voorkomen door gebruik te maken van het concept van gedeelde verantwoordelijkheid voor cloudsecurity. Dit houdt in dat een deel van de verantwoordelijkheden bij de cloudprovider ligt en een deel bij het bedrijf zelf. Afhankelijk van de omgeving – iaas, paas of saas? – die een organisatie gebruikt, variëren de verantwoordelijkheden. Op deze manier kunnen bedrijven:

  • Security scheiden van de data (bij cloudproviders);
  • Eigen beveiligingstools inzetten om cyberdreigingen te voorkomen;
  • Sterke toegangsbeveiliging instellen en zichzelf beschermen tegen cybercriminelen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant