Artikel 8 november 2021

Verbeter de wereld met quantumcomputing

TBX 2021: interview hitech-ondernemer Fabien Bouhier

Quantumcomputing gaat de wereldproblemen oplossen, waar we nu met alle computers bij elkaar domweg de rekenkracht niet voor hebben. Bijvoorbeeld bij het eerlijke verdelen van levensbronnen. Tijdens TBX droeg hitech-ondernemer Fabien Bouhier zijn passie uit voor de heilige graal in it-land, ontstaan uit de natuurkundige quantummechanica-filosofie. Een gesprek met een Fransman die wetenschappelijke interesse paart aan een talent voor ondernemen.

De natuurkundige quantummechanica-theorie trekt sinds het begin van de vorige eeuw de aandacht van wetenschappers. Waarom duurt het dan zolang voordat we er een praktische toepassing in zien in de vorm van een computer?

Fabien Bouhier: ‘Zoals met veel wetenschappelijke theorieën is een brede basis nodig om de theorie te vertalen naar in de praktijk toepasbare instrumenten. Er voltrekt zich een evolutionair proces, waarin wetenschappers op elkaars uitvindingen voortborduren. Codering en encryptie zijn ook allang onderwerp van wetenschappelijke studie. Vanwege de complexiteit heeft het dertig jaar geduurd voordat we daarvoor standaarden hebben kunnen implementeren. En nog steeds ervaren we de zwakheden in de systematiek. We hebben er tachtig jaar over gedaan om het fundamentele onderzoekswerk naar quantummechanica van de natuurkundige wetenschap over te dragen naar ingenieurs/constructeurs, zodat die er een computer mee kunnen bouwen. Binnen tien jaar zijn de eerste exemplaren commercieel beschikbaar. Dan zijn de door overheden gewenste encryptie-/coderingstandaarden geïntegreerd in de architectuur. Daarvoor hebben we 4.000 qubits nodig. We zitten nu op honderd. Maar het gaat steeds sneller doordat we meer kennis vergaren binnen het ecosysteem. Daardoor gaan ontwikkelaars al eerder op grote schaal applicaties leveren.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant