Artikel 2 september 2021

Stop victim blaming van ransomware-slachtoffer

Door de grootschalige Kaseya-aanval is ransomware met alle bijbehorende onderwerpen het gesprek van de dag. Experts buitelen over elkaar heen om het verbieden van ransomware-betalingen, de aanpak van ransomware-criminelen, het voorkomen van ransomware-aanvallen, en het afsluiten van ransomware-verzekeringen te duiden, conclusies te trekken en adviezen te geven. Dat is goed, want sommige gesprekken moeten nú gevoerd worden.

Het is niet vreemd dat (voornamelijk) security-experts ten strijde trekken om het ransomware-kwaad te bestrijden en het hoe en waarom daarvan nu (al dan niet via de media) met hun eigen klanten, het bedrijfsleven en de overheid te delen. De Kaseya-aanval heeft duidelijk gemaakt dat de cyberveiligheid wereldwijd nog lang niet op het gewenste niveau is en dat kan desastreuze gevolgen hebben.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) schetste in het jaarlijkse Cybersecuritybeeld-rapport een sombere toekomst waar het ransomware betreft. Volgens de NCTV vormt ransomware een aantoonbaar risico voor de nationale veiligheid, met alle gevolgen van dien. Door de opmars van ransomware-as-a-service, waarbij ransomware-ontwikkelaars hun producten beschikbaar maken voor cybercriminelen die minder technisch onderlegd zijn, worden ransomware-aanvallen op steeds grotere schaal uitgevoerd door een steeds grotere groep daders. In het buitenland worden dit soort grootschalige aanvallen steeds vaker uitgevoerd op de vitale infrastructuur, zoals energievoorzieningen, lokale overheden en ziekenhuizen. In Nederland hebben we dat soort aanvallen nog niet gezien, maar het NCTV waarschuwt dat het gevaar op de loer ligt.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant