Artikel 26 juli 2021

Slachtofferhulp bij gijzelsoftware werpt vruchten af

No More Ransom: 121 decryptie-tools voorkomen 900 miljoen dollar aan afpersingen

No More Ransom, het internationale samenwerkingsverband van politie en it-beveiligingsbedrijven, heeft in de eerste vijf jaar van zijn bestaan 121 decryptie-tools gratis beschikbaar gesteld voor gebruikers. Deze software helpt in de strijd tegen honderdvijftig ransomware-families. Inmiddels zijn de tools zes miljoen keer gedownload. In 2016 is het project mede op initiatief van Kaspersky en McAfee gestart. Reden voor een gesprek met Jornt van der Wiel, security-onderzoeker bij Kaspersky, over wat er in dit eerste lustrum is bereikt.

Ontsleuteltools worden een steeds belangrijker wapen in de strijd tegen ransomware. Ze helpen slachtoffers van deze onuitroeibare vorm van cybercriminaliteit hun versleutelde bestanden terug te krijgen zonder de criminelen te betalen.

No More Ransom
, het internationale samenwerkingsverband van politie en securitybedrijven, heeft de afgelopen vijf jaar 121 decryptie-tools gratis beschikbaar gesteld voor gebruikers. Deze software helpt in de strijd tegen 150 ransomware-families. Inmiddels zijn de tools 6 miljoen keer gedownload.

Volgens het initiatief wist het hiermee te voorkomen dat negenhonderd miljoen dollar (764 miljoen euro) in de zakken van cybercriminelen verdween. Meer dan 600.000 mensen kregen hun data terug zonder aan de afpersers tegemoet te komen. 

‘Het initiatief tot No More Ransom ontstond uit een samenwerking van het team High Tech Crime van de Nederlandse politie en Kaspersky’, vertelt Jornt van der Wiel, it-beveiligingsonderzoeker bij Kaspersky. ‘Een Zweedse medewerker van Ikea had op zijn computer een infectie opgelopen. Door een server uit Nederland te hacken kwamen criminelen in het bezit van de encryptiesleutels. De Zweed had contact gezocht met de eigenaar van de server en zijn sleutel teruggekregen. Wij konden met de sleutels een decryptie-applicatie maken.  De Nederlandse ransomware makers werden ontmaskerd. Ze werden veroordeeld tot een taakstraf. De politie gaf alle sleutels aan Kaspersky.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant