Artikel 12 juli 2021

‘Schaamte over cyberaanval moet stoppen’

De schaamtecultuur rondom cyberincidenten binnen de overheid moet verdwijnen. Dat vindt burgemeester Sjoerd Potters van de Utrechtse gemeente De Bilt. Hij pleit ervoor dat gemeenten informatie over aanvalsmethoden van hackers delen via een centrale database.

Dat zegt de bestuurder in een interview met Digitale Overheid, dat is een door het ministerie van Binnenlandse Zaken opgezet platform voor ambtenaren en personeel dat werkt aan digitalisering van de overheid.

Potters: ‘Een cyberincident kan grote gevolgen hebben die je niet zomaar terugdraait. Met even de server uitzetten en weer door ben je er natuurlijk niet.’ Volgens Potters zijn gemeenten zich steeds meer bewust van de risico’s van cyberaanvallen, zeker nu de dienstverlening steeds vaker online plaatsvindt. ‘En als dat niet goed werkt, wordt de burger hard geraakt.’

Hij wil dat hackmethodes verzameld worden in een centrale database, zodat gemeenten kunnen zien met welke pogingen en aanvallen andere gemeenten te maken krijgen. Die informatie is op dit moment te veel versnipperd of wordt niet gedeeld, stelt hij. Potters roept ook andere gemeenten op om deel te nemen aan een jaarlijkse cyberoefening. Tijdens de 2020-editie was Potters voorzitter van het crisisteam van die overheidsbrede cyberoefening. Dit jaar wordt die oefening gehouden op 1 november.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant