Artikel 14 september 2021

Ransomware vormt grootste cyberrisico

Het aantal ransomware-aanvallen is afgelopen jaar met meer dan 150 procent toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Deze gegevens zijn te vinden in ‘Ransomware 2020-2021’ van Group-IB, een omvangrijk onderzoek naar cyberbedreigingen in de periode van de Covid-19-pandemie.

Grote ondernemingen, waaronder potentieel zeer winstgevende, werden in 2021 stilgelegd door criminelen. Maar ook universiteiten en ziekenhuizen – traditioneel kwetsbaar voor cyberaanvallen door zwaktes in hun cyberbeveiliging – werden deels stilgelegd door cybercriminelen. Een voorbeeld: de universiteit van Californië in San-Francisco, die niet alleen een medische faculteit heeft, maar ook een medisch centrum, was genoodzaakt 1,14 miljoen dollar losgeld te betalen, opdat ze de door het programma Netwalker versleutelde bestanden konden herstellen.

De toerisme-industrie werd zwaar door de epidemie getroffen. CWT, een van de grootste reisorganisaties in de VS, ging ermee akkoord de operator RagnarLocker, die zijn computernetwerk gekraakt had, een losgeld van 4,5 miljoen dollar te betalen. 

De aanval op Colonial Pipeline heeft geleid tot een verhoging van de brandstofprijs. Een succesvolle aanval op een object van vitaal belang – een pijpleiding, die al sinds de jaren zestig de oostkust van de VS bedient – laat zien hoe kwetsbaar verouderde infrastructuur is die direct of indirect op internet is aangesloten.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant