Artikel 25 oktober 2021

Ransomware-pandemie schreeuwt om sterk databeleid

'All your files have been encrypted.' Veroorzaakte deze melding enkele jaren geleden nog grote verwarring, ongeloof en blinde paniek, nu roept het vooral een gevoel van onmacht op. 'Wij zijn ook geraakt.'

Een ransomware-aanval wordt zo langzamerhand genormaliseerd, het is een digitaal verkeersongeluk geworden.

Iedereen die in de auto stapt, weet dat een ongeluk tot de mogelijkheden behoort, maar blijft toch rijden. We hebben immers gordels, airbags en rijhulpsystemen die ons beschermen? Ook in het bedrijfsleven komen er meer en meer veiligheidsmaatregelen beschikbaar en neemt de aandacht ervoor toe. Zo zijn bijvoorbeeld backups geregeld. Dat is de oplossing voor een ransomware-aanval, toch?

Maar wat als je de volgende boodschap leest: ‘All your files have just been stolen’, wat doe je dan? Welke gegevens liggen er precies op straat en weten we überhaupt welke gegevens we hadden? Zitten daar geheimen bij? Schadelijke documenten? Vaak is het lekken van data een drukmiddel van ransomware-criminelen en dit wordt alleen maar erger. Denk aan de recente situaties bij ROC Mondriaan en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Een backup-beleid is in de huidige situatie niet meer afdoende, er moet meer gebeuren.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant