Artikel 8 december 2021

Quantinuum verkoopt ‘onkraakbare’ nummers

Quantinuum, de samenvloeiing van Cambridge Quantum en Honeywell Quantum Solutions, heeft zijn eerste commerciële product gelanceerd. Met Quantum Origin kunnen bedrijven en organisaties zich beschermen tegen het kraken van data met quantumcomputers.

In de computerindustrie heerst de overtuiging dat quantumcomputers ooit zo krachtig zullen worden dat ze alle encryptie die we vandaag gebruiken in een mum van tijd kraken. Dat is ook het idee achter de zogenaamde ‘hack now, decrypt later’-aanvallen. Hackers stelen nu al grote hoeveelheden versleutelde data in de hoop die later met een quantumcomputer uit te lezen. Quantinuum heeft nu een product op de markt gebracht dat daar een stokje voor moet steken. 

Quantum Origin, zoals de tool gedoopt is, doet niks anders dan het genereren van willekeurige nummers. Dat is ook de basis van heel wat beveiligingssystemen van vandaag. Alleen zijn die nummers vaak helemaal niet zo willekeurig als ze eruitzien omdat ze nog altijd op een algoritme zijn gebaseerd. Wie weet hoe het algoritme werkt, achterhaalt het patroon waarmee de ‘willekeurige’ nummers werden gegenereerd.

Echte willekeur kan wel opgeroepen worden door principes uit de quantumfysica te gebruiken, bijvoorbeeld het patroon waarmee een subatomair partikel in een quantumstaat draait. Er is geen enkele manier waarmee dat patroon is te voorspellen. Quantinuum zal dit soort processen gebruiken om echt willekeurige getallen ter beschikking stellen aan klanten via een clouddienst.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant