Artikel 24 november 2021

Politie waarschuwt cloudsector tegen Russen

De Nationale Politie doet een dringend beroep op Nederlandse internet- en hostingproviders om bepaalde hosting-resellers die klant zijn, goed ‘tegen het licht te houden’. Het leeuwendeel zijn Russische wederverkopers.

Het Team High Tech Crime vraagt de sector om de contracten met deze klanten op te zeggen als ze overduidelijk cybercriminaliteit faciliteren. De politie heeft daartoe een lijst van 71 merendeels Russische wederverkopers opgesteld die op het surface web heel openlijk vertellen over hun dienstverlening aan cybercriminelen. Op deze lijst bevinden zich zelfs partijen die abuse of bulletproof in hun naam hebben staan. 

Wie met deze resellers zaken doet, loopt kans al dan niet onbedoeld de schakel te worden met ransomware-bendes. De politie merkt op dat verdachte wederverkopers vaak ‘onze’ goede digitale infrastructuur als verkoopargument gebruiken. In open bronnen, zoals fora en rating-sites voor bulletproof hosting, valt dat te zien. Deze partijen geven de Nederlandse hostingsector een slechte naam, aldus de politie. 

Ook waarschuwt de politie dat het verhuren van serverruimte aan ‘foute’ hosting resellers uit Rusland consequenties kan hebben. De politie schrijft: ‘Ze kunnen ook de reden zijn voor extra werk aan uw kant. Als zij misdrijven faciliteren via een van uw servers kan het zijn dat wij langs moeten komen om deze in beslag te nemen, bijvoorbeeld. Dat kost tijd en geld. Daarnaast kunnen legitieme klanten hier last van hebben.’

Inmiddels heeft de Dutch Cloud Community (DCC) de brief en de lijst van verdachte resellers met haar negentig leden gedeeld. Simon Besteman en Ruud Alaerds, beiden managing director van de DCC, raden hun leden aan om te checken of sommige van de genoemde partijen klant zijn. De DCC is in deze slechts het doorgeefluik. Want het onderzoek is verricht door het Team High Tech Crime.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant