Artikel 6 september 2021

Paspoortdata 1400 Gelderse ambtenaren gestolen

Cybercriminelen hebben bij een cyberaanval op een ict-leverancier van de provincie Gelderland de personeelsdossiers van 1400 ambtenaren buitgemaakt. Daarin staan ook paspoortgegevens. Om identiteitsfraude te voorkomen, adviseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de ambtenaren om een nieuw paspoort aan te vragen.

Bij een aanvraag van een nieuw paspoort komen de gestolen paspoortgegevens in een register met ingetrokken identiteitsbewijzen terecht, meldt een woordvoerder.

Eerder werd bekend dat rond 18 augustus de provincie Gelderland slachtoffer is geworden van een hack bij een extern ict-bedrijf. De provincie wil de naam van die leverancier niet noemen. Wel is de samenwerking is opgezegd en de beschikbaar gestelde dossiers zijn door de leverancier zijn vernietigd.

Het ict-bedrijf werkte aan het aanpassen van 1400 digitale personeelsdossiers. Naast de gegevens van de provincie zouden ook andere data zijn ontvreemd. Eerder vermoedden experts dat de buitgemaakte bestanden ‘bijvangst’ waren van een grotere hack. Ook omdat er niet direct een losgeldbedrag voor de dossiers werd geëist bij de provincie. Inmiddels is achterhaald dat de dossiers daadwerkelijk zijn gedownload door een hackersgroep uit het buitenland.  

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant