Artikel 14 juni 2022

Opsplitsing Atos in data/applicatie- en infra-bedrijf

Een splitsing in twee aan de beurs genoteerde bedrijven moet het geplaagde Atos er weer bovenop helpen. Het it-concern bundelt zijn infrastructuuractiviteiten in de entiteit Tech Foundation (TFCo) dat onder de handelsnaam Atos gaat opereren. De data- en applicatie-activiteiten, inclusief high performance computing, komen te vallen onder de entiteit SpinCo en krijgt de handelsnaam Evidian mee. De scheiding, waarbij de huidige aandelen worden gesplitst in TFCo en SpinCo-aandelen, moet in de tweede helft van 2023 zijn afgerond. Opmerkelijk: voor de begin dit jaar aangestelde nieuwe topman Rodolphe Belmer is geen plek in de nieuwe constellatie; hij vertrekt.

Topman Rodolphe Belmer kondigde de splitsing vanochtend aan op een pers- en analistenbijeenkomst. Hij lichtte toe dat het Franse it-concern verwacht hiermee meer focus en bewegingsvrijheid te creëren zodat beide takken zich afzonderlijk beter kunnen ontwikkelen. ‘Wij zijn actief in twee markten: de data- en applicatie-gedreven markt en die van infrastructuur. Het zijn twee verschillende markten met een verschillende dynamiek die met aparte strategieën en kapitaalstructuren beter af zijn, ook op termijn voor de aandeelhouders.’

De splitsing van de groep maakt zijn functie als algemeen directeur overigens overbodig. Belmer blijft in functie tot 30 september. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant