Artikel 1 november 2021

Ons wacht (eindelijk) een wachtwoordvrije toekomst

Traditionele authenticatie met een gebruikersnaam en wachtwoord is al jaren de basis van digitale identiteit en veiligheid. Toch zijn er al decennialang problemen met wachtwoorden. Dat geldt niet alleen voor individuen, maar vooral ook voor bedrijven.

Nog altijd zijn simpele wachtwoorden een zwakke schakel in de beveiligingsketen. Want met één gestolen wachtwoord van een werknemer verschaft een cybercrimineel zich eenvoudig toegang tot de bedrijfsinfrastructuur en gevoelige gegevens.

Toch vindt ongeveer de helft van de Nederlanders een uniek wachtwoord voor al hun accounts en apparaten te veel gedoe. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken werd uitgevoerd onder iets meer dan duizend Nederlanders.

We maken slechte wachtwoorden aan, die over het algemeen gemakkelijk geraden worden. Denk aan namen, geboortedatums en gebruikelijke combinaties zoals ‘1234’ en ‘welkom123’. De beste wachtwoorden zijn lange en willekeurige combinaties van letters (hoofd- en kleine letters!), cijfers en leestekens. Om die reden leggen we een lijstje aan met alle inloggegevens die we hebben. Vaak gebeurt dat in een simpel Word-bestand. Dat is ten zeerste af te raden. Bijna alle malware scant documenten op interessante data, inloggegevens zijn dan absoluut niet veilig. Daarnaast gebruiken we ook vaak hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten. Gezien ons leven zich steeds vaker digitaal afspeelt, is dit niet verstandig. Het wordt daarom tijd om te kijken naar gebruiksvriendelijke alternatieven en anders over wachtwoorden te gaan denken.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant