Artikel 3 augustus 2021

NL-bedrijf heeft hoogste ransomware-verzekering

Nederlandse bedrijven sluiten wereldwijd de hoogste verzekeringen af tegen schade door ransomware-aanvallen. Gemiddeld zijn ze voor 5,77 miljoen euro gedekt voor gijzelsoftware. Dat is een hoger bedrag dan in de VS en Japan. Critici willen een verbod op de verzekeringen omdat ze naast de gevolgschade ook losgeld dekken. Daardoor houden ze het verdienmodel van cybercriminelen in stand, luidt de kritiek.

De gemiddelde dekking van Nederlandse bedrijven (5,77 miljoen euro) is hoger dan die van bedrijven in Japan (5,53 miljoen euro) en in Verenigde Staten (5,49 miljoen euro). De gegevens komen uit onderzoek in opdracht van ict-beveiliger Crowdstrike onder ruim 2500 bedrijven wereldwijd. Aan het onderzoek deden 250 leidinggevenden van Nederlandse bedrijven mee.

Nederland heeft dus wereldwijd gemiddeld het hoogste verzekerde bedrag per bedrijf. Gekeken naar het aandeel van de ondervraagde bedrijven dat een ransomware-verzekering heeft, ‘scoren’ we een stuk lager. Minder dan de helft van de Nederlandse bedrijven (47 procent) is verzekerd tegen ransomware-aanvallen. In India (63 procent), de Verenigde Staten (58 procent) en Frankrijk (50 procent) liggen die percentages hoger.

De Nederlandse deelnemers aan het onderzoek verwachten dat cybercriminelen per incident 1,1 miljoen euro aan losgeld zullen vragen. Opvallend: een overgrote meerderheid van de Nederlandse respondenten (80 procent) is geen voorstander van verzekeringsdekking voor slachtoffers van ransomware. Volgens hen zou dit verdere cyberaanvallen alleen maar aanmoedigen. Zij zien zelfs liever een verbod op dit soort polissen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant