Artikel 14 december 2021

Nederlandse Cyberbunker-baas krijgt lange celstraf

De Nederlandse eigenaar van de Cyberbunker, een van ‘s werelds grootste ‘kogelvrije hostingbedrijven’ voor illegale websites, is in Duitsland tot vijf jaar en negen maanden gevangenisstraf veroordeeld. Herman-Johan Xentt exploiteerde een datacenter voor het darkweb en wordt indirect verantwoordelijk gesteld voor de strafbare feiten van zijn criminele klanten.

De 63-jarige Nederlander huisvestte in een oude Bundeswehr-bunker nabij Koblenz honderden servers van waaruit tal van criminele marktplaatsen werden gerund. Nooit eerder kreeg een webhoster om deze reden een vrijheidsstraf.

Xentts oudste zoon moet vier jaar en drie maanden zitten. Zes anderen werden eveneens tot zware gevangenisstraffen veroordeeld. De rechter achtte bewezen dat het achttal een criminele organisatie had gevormd die op grote schaal profiteerde van dienstverlening aan misdaadgroepen.  

De mammoetzaak, waaraan de Duitse politie meer dan vijf jaar werkte, kreeg voor het Openbaar Ministerie ook een zure smaak. De rechter achtte het niet bewezen dat de bunkeroperators op de hoogte waren dat met hun servers strafbare feiten werden gepleegd. Daarom werden zij vrijgesproken van medeplichtigheid aan ruim 250.000 delicten.

Een niet onbelangrijk deel van het darkweb was in de Cyberbunker gehuisvest. De vier grote ondergrondse marktplaatsen Cannabis Road, Fraudsters, Flugsvamp 2.0 en Wall Street Market werden daar gehost. Bovendien bevonden zich op de servers drie Chinese handelsplatformen voor synthetische drugs. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant