Artikel 25 oktober 2021

Multi-factorauthenticatie niet populair bij it-managers

Hoewel het aantal cyberaanvallen hand over hand toeneemt, blijven it-managers in EMEA terughoudend in het toepassen van multi-factorauthenticatie (mfa). Bedrijven blijven daardoor gevoelig voor phishing-aanvallen. Dit blijkt uit het jaarlijkse 'Cyber Readiness Report' van de Zwitsers-Singaporese it-beveiliger Acronis.

Het rapport van Acronis is gebaseerd op de resultaten van een onderzoek onder 3600 it-managers en thuiswerkers bij kleine en middelgrote bedrijven in achttien verschillende landen, waaronder Nederland. Een van de onderzoeksresultaten is dat drie op de tien bevraagde bedrijven aangeeft minstens één keer per dag het doelwit van een cyberaanval te zijn. Slechts twintig procent zegt geen enkele keer zijn aangevallen, terwijl dat percentage in 2020 nog 32 procent was. Met andere woorden: het aantal aanvallen neemt toe.

Gezien dit beeld zou een versnelling in het gebruik van beveiligingsmaatregelen een logisch gevolg zijn. Maar die verwachting komt maar ten dele uit. Zo gebruikt bijna de helft van de it-managers (47 procent) uit het onderzoek geen multi-factorauthenticatie (het gebruik van meerdere verificatietools, zoals tweefactorverificatie), waardoor bedrijven kwetsbaar blijven voor phishing-aanvallen. Acronis noemt een aantal mogelijke redenen voor deze trage ingebruikname: of de technologie is te ingewikkeld, of onnodig, of de meest gebruikte platforms bieden nog geen mfa-functionaliteit.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant