Artikel 12 november 2021

Main steekt loftrompet over bedrijfssoftwaresector

Grotere winstmarge en meer terugkerende omzet bij Nederlandse softwarehuizen

Het gaat uitstekend met Nederlandse producenten van bedrijfssoftware. Ze werden de afgelopen tien jaar winstgevender en boeken meer terugkerende omzet, bijvoorbeeld met saas-diensten. Dat concludeert investeringsmaatschappij Main Capital, die gisteren zijn ranglijst van succesvolle niet-beursgenoteerde softwarebedrijven presenteerde.

Bij 39 van de vijftig hoogst-scorende softwarebedrijven op de lijst bedraagt het bedrijfsresultaat meer dan tien procent van de omzet. Tien jaar geleden behaalde slechts de helft van de bedrijven zo’n winstmarge. In vergelijking met toen, boeken de ondernemingen tegenwoordig ook meer terugkerende omzet.

Nu is driekwart van de omzet gerelateerd aan terugkerende inkomsten, terwijl dit in 2013 iets meer dan de helft was. Terugkerende (recurring) omzet is volgens Main een indicator voor de professionaliteit van een softwarebedrijf en de robuustheid van hun businessmodel. De gemiddelde omzet per fte groeide de afgelopen tien jaar met ongeveer twintig procent naar 126.000 euro.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant