Artikel 18 november 2021

KPMG: wachtwoordvrij werken is nog ver weg

Werken zonder wachtwoord blijft toekomstmuziek. Obstakels als de digitale complexiteit van systemen en bedenkingen bij beleidsmakers remmen een snelle overgang naar nieuwe identificatiemogelijkheden. Het duurt nog zeker twee jaar voordat ‘wachtwoordvrij werken’ de standaard wordt.

Dat stelt KPMG. ‘Hoewel 78 procent van de Nederlandse werkgevers toewerkt naar een wachtwoordvrije omgeving, denkt 56 procent van de beleidsmakers op het gebied van ict, hr en financiën dat niet eerder dan in 2024 te bereiken’, aldus de onderzoekers. De grootste obstakels zijn de digitale complexiteit van systemen en het draagvlak voor veilige alternatieven zoals vingerafdrukken, irisscans en andere biometrische oplossingen.

De onderzoekers legden in een tijd waarin thuiswerken de norm is het vergrootglas op wachtwoorden en identificatie. ‘Het gebruikersgemak plus het voorkomen van productiviteitsverlies zijn de belangrijkste drijfveren op weg naar een wachtwoordvrije omgeving’, stellen ze vast.

Tot nu toe heeft drie procent van de Nederlandse bedrijven met meer dan 250 medewerkers een wachtwoordvrije werkomgeving, blijkt uit het onderzoek.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant