Artikel 26 november 2021

KNMI deelt HPE-supercomputer met drie andere landen

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en de nationale meteorologische instituten van Denemarken (DMI), IJsland (IMO) en Ierland (Met Éireann) nemen begin 2023 een nieuwe supercomputer in gebruik. Hewlett Packard Enterprise (HPE) is na een aanbesteding als bouwer geselecteerd. De opdracht heeft een geraamde waarde van 9,3 miljoen euro. Het KNMI gebruikt nu nog een supercomputer van Bull.

Door dit samenwerkingsverband verwachten de vier meteorologische instituten dat de korte-termijnweersverwachtingen verbeteren. De supercomputer van HPE wordt geïnstalleerd en geëxploiteerd in IJsland en draait volledig op groene stroom door de energie van de IJslandse waterkracht en geothermische energiebronnen te gebruiken.

Naast het verbeteren van de weersverwachtingen is het doel de high-performancecomputer te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek naar weersverwachtingen.

De vier nationale weerinstituten hebben zich verenigd in het samenwerkingsverband United Weather Centres-West (UWC-West). Door de gezamenlijke expertise en de gedeelde krachtige supercomputer van HPE is elk land in staat eerdere en nauwkeuriger weersverwachtingen te maken, luidt de belofte. De rekencapaciteit ten opzichte van de huidige supercomputer van het KNMI is bijna tienmaal groter. Door deze ruimere capaciteit is het maximale uit de mogelijkheden van de weermodellen te halen, daarbij gebruikmakend van meer data dan ooit tevoren, aldus het instituut uit De Bilt.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant