Artikel 10 juni 2022

ING-gegevens goudmijn voor cybercriminelen

Gestolen ING-bankrekeninggegevens van Nederlandse rekeninghouders, zoals gebruikers-id en wachtwoord, zijn de duurste bankgegevens die worden aangeboden op het darkweb. Criminelen vragen rond de 3.500 euro voor deze data. De gemiddelde prijs waarvoor gestolen bankrekeninggegevens illegaal worden aangeboden op internet ligt iets onder de vijfhonderd euro.

Dat concludeert NordVPN op basis van een onderzoek naar een marktplaats op het darkweb (waarvan de naam vanwege ongewenste promotie niet wordt genoemd). De cyberbeveiliger bekeek 720.000 bestanden en de bedragen waarvoor deze gegevens op het darkweb worden aangeboden. Het gaat om paspoorten, identiteitsbewijzen, betaalkaartgegevens, online-accounts, logins voor bankrekeningen, crypto-accounts en andere persoonlijke data uit meer dan vijftig landen.

De gegevens van Nederlandse ING-bankrekeningen waren met een gemiddelde prijs van 3.605,42 euro de duurste handelswaar, gevolgd door de bankgegevens van de Britse Bank Barclays (2.731,34 euro) en de Spaanse bank Santander (2.730,73 euro).

NordVPN heeft de reden van de hoge vraagprijs voor de ING-bankgegevens niet onderzocht. De directeur van de Nederlandse tak, Jonathan Beresford, legt desgevraagd uit dat ING gelet op de gemiddelde hoogte van het saldo per rekening, één van de grootste banken is. Beresford: ‘Mogelijk investeert ING ook flink in de beveiliging en dan is het dus moeilijker voor criminelen om bankgegevens te krijgen of om de rekening te gebruiken voor illegale betalingen.’ Volgens de beveiliger kan het ook zo zijn dat ING hoog scoort omdat het aantal klanten groot is en daardoor de pakkans lager wordt. Bij grote banken blijven criminelen soms langer onopgemerkt.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant