Artikel 4 november 2021

Industrie snakt naar échte 5G

TBX 2021

De Nederlandse industrie komt op achterstand, nu de uitrol van 5G-netwerken voor privégebruik stilligt. Terwijl de Duitse concurrentie in hoog tempo private 5G-netwerken uitrolt, komt hier niets van de grond. De benodigde frequenties zijn namelijk niet vrijgegeven. Erger is dat er geen enkel perspectief is wanneer dit wel gebeurt. Zelfs met de voor privénetwerken benodigde regelgeving is nagenoeg geen begin gemaakt.

Dit zei ir. Eildert van Dijken, principal consultant bij Strict Consultancy, gisteren in Jaarbeurs Utrecht. Hij sprak daar tijdens het TBX Event, de opvolger van de it-vakbeurs Infosecurity.nl/Data & Cloud Expo. Volgens Van Dijken laat ‘Den Haag’ het op dit gebied helemaal liggen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is bezig met andere zaken. Het departement moet eerst het nationale frequentieplan aanpassen. De huidige opzet brengt namelijk de nooddiensten voor het scheepsverkeer in gevaar. De voorzieningenrechter in Rotterdam bepaalde dit na een klacht van Inmarsat. Dat satellietbedrijf werkt vanuit het zendstation in Burum met dezelfde 3,5-GHz-frequenties als die voor 5G zijn bestemd.

Mede door deze problemen komt het ministerie niet toe aan het obstakel dat bedrijven die eigen privé-5G-netwerken willen bouwen, geen goede frequenties kunnen krijgen. Alleen onaantrekkelijke restjes zijn beschikbaar. Bij de plannen voor de verdeling van 3,5 GHz is geen ruimte beschikbaar voor de Nederlandse industrie omdat de mobiele operators, zoals Van Dijken dat noemt, ‘de beste stukken grond’ willen hebben. Vanuit hun standpunt bezien is dat logisch want ze zullen straks bij de veiling diep in de portemonnee moeten tasten. Maar ook andere frequenties vallen buiten het bereik van bedrijven die eigen netwerken wensen. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant