Artikel 11 oktober 2021

Ict-herstel gehackte ROC na herfstvakantie afgerond

De Haagse mbo-instelling ROC Mondriaan heeft tot na de herfstvakantie nodig om de belangrijkste ict-systemen die in augustus door hackers werden gegijzeld, te herstellen. Sommige moeten helemaal opnieuw worden opgebouwd, blijkt uit een update over de nasleep van de ransomware-aanval.

De geplaagde instelling meldt dat het inmiddels een goed beeld heeft van welke systemen wel en niet zijn gecorrumpeerd. Het zou gaan om een ‘beperkt aantal fysieke servers’. Ook blijkt dat de hackers geen toegang hebben gehad tot applicaties zoals het leerlingvolgsysteem Magister en hrm-systeem HR2day.

Wel zijn er, zoals eerder gemeld, privé-gegevens waaronder identiteitsbewijzen aangeboden op het darkweb. Het ROC zegt dat de meeste leerlingen en medewerkers waarvan digitale kopieën van die identiteitsbewijzen zijn gevonden, zijn ingelicht. De onderwijsinstelling gaat de kosten voor het aanvragen van nieuwe id-bewijzen vergoeden.

Het ROC denkt dat de cybercriminelen geen gegevens meer achterhouden. ‘De ervaring met ransomware is dat als er niet wordt betaald, hackers alles in één keer op het darkweb plaatsen en daarna niet meer. Daarom is het niet waarschijnlijk dat de hackers nog meer informatie hebben en die nog publiceren’, staat in de update.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant