Artikel 26 augustus 2021

Hybride werken? Pas dan ook strategie aan, ciso!

Door het hybride werken hebben organisaties netwerkprestaties en -bescherming in hun omgevingen moeten inleveren omdat ze point-producten gebruiken. Dit leidt tot extra beheercomplexiteit en een gefragmenteerd zicht op de dreigingen. Een oplossing: secure access service edge (sase).

Het snelle overschakelen naar thuiswerken zorgde voor een on-the-go-implementatie van beleid. De verandering was groot – en (b)lijkt blijvend. Daarom is er een reële noodzaak om security van de hybride werkplek naar een hoger niveau te tillen. Cybercriminelen blijven de pandemie en het werken op afstand uitbuiten; uit onderzoek blijkt zelfs dat het aantal cyberaanvallen op organisaties in Europa sinds begin van dit jaar toenam met ruim een derde, met 777 wekelijkse aanvallen per organisatie. Het aantal ransomware-aanvallen steeg in de afgelopen zes maanden zelfs met 93 procent ten opzichte van vorig jaar.

Die intensiteit van cyberaanvallen is een van de grootste uitdagingen waarmee de hybride werkomgeving wordt geconfronteerd. De belangrijkste inbreuk- en aanvalsvectoren sinds de verschuiving naar werken op afstand zijn gegevensinfiltratie en -lekkage (55 procent), phishing-e-mails (51 procent) en accountovername (44 procent). Daarnaast zijn ook schaalbaarheid, privacy en ondersteuning van byod belangrijke uitdagingen bij toegang op afstand.

Deze kwetsbaarheden zorgen ervoor dat it- en security-professionals die te maken krijgen met de ontdekking van nieuwe exploits, constant racen om de cyberincidenten te patchen en op te lossen. Het patchen van extern gerichte systemen is echter niet genoeg in dit nieuwe normaal. De hybride werkplek blijft, en er is behoefte aan het beschermen van de ‘zachte’ gebieden (zoals werknemers en activa) tegen kwetsbaarheden, wat betekent dat alle eindpunten moeten worden beveiligd.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant