Artikel 30 augustus 2021

Goede security? Vergeet niet je backup te beschermen

Met medewerkers die van thuis werken en nu om het even waar moeten kunnen inloggen, stond cybersecurity het voorbije jaar hoog op de agenda. Organisaties beseffen dat backup en recovery cruciale ingrediënten van een robuuste en betrouwbare securitystrategie zijn. Maar denken ze er ook aan om te beveiligen wat voor de hand ligt: de backup zelf?

Voor cyberaanvallers was de massale en onverwachte switch naar telewerk in maart vorig jaar uitstekend nieuws. Bedrijven hadden zich binnen de kantoormuren wel goed beschermd, maar waren niet klaar of onvoldoende beveiligd om het personeel plotsklaps op afstand te laten werken. Thuis zijn we ons bovendien minder bewust van potentiële gevaren, waardoor er overal aantrekkelijke achterpoortjes ontstonden die hackers gretig hebben benut om ransomware en andere malware te installeren. Dat bedrijven de hoge losgelden betalen, maakt cybercriminaliteit alleen maar lucratiever.

De gezondheidscrisis is extra bewijs dat data backup en recovery waardevolle investeringen zijn. Wie het heeft, hoeft zich weinig zorgen maken over de enorme geldbedragen die hackers eisen na een aanval met ransomware. Stilaan dringt dit door, maar nog al te vaak zien we dat backup-voorzieningen slechts een extraatje zijn dat betaald wordt met restjes uit de budgetten.

Je kunt backup en recovery vergelijken met de brand- of autoverzekeringen waarvoor we elk jaar met enige tegenzin betalen. Wanneer de factuur in onze brievenbus valt, zien we er immers het nut niet van in. Maar als het toch eens fout gaat, zijn we uiteraard opgelucht om hierop te kunnen terugvallen. Eigenlijk is backup een soort levensverzekering voor de bedrijfscontinuïteit.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant