Artikel 6 augustus 2021

Exascale-dag zet onderzoekers in het zonnetje

18 Oktober is Exascale Day. Dit jaar alweer de derde op rij. Het is de dag waarop mensen en organisaties in het zonnetje worden gezet die actief supercomputing gebruiken om de wereld ten goede te veranderen.

Supercomputerprestaties worden gemeten in flops (floating point operations per seconde). De snelste supercomputers ter wereld kunnen tegenwoordig exaflops halen. Exascale-supercomputers kunnen een quintiljoen berekeningen per seconde uitvoeren. Dat is 1018 (vandaar 18 oktober) flops:  1 miljard miljard of 1.000.000.000.000.000.000. Om dat getal in perspectief te zetten, het Melkwegstelsel is 1 quintiljoen kilometer breed. En je zou elke persoon op aarde meer dan vier jaar lang 24 uur per dag moeten laten rekenen om te doen wat een exascale-supercomputer in 1 seconde kan doen.

Nou, om te beginnen zou je honderdduizend hd-films in één seconde kunnen downloaden. Of je kunt helpen ’s werelds belangrijkste en meest complexe uitdagingen op te lossen. Met exascale-supercomputers kunnen wetenschappers en onderzoekers vooruitgang boeken op het gebied van schone energie, ziekten uitroeien, veiligere en efficiëntere voertuigen ontwikkelen, klimaatverandering begrijpen en nog veel meer. Het Department of Energy van de Verenigde Staten gebruikt de Aurora-supercomputer (met Intel-chips) om klimaatmodellen te optimaliseren.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant