Artikel 28 september 2021

Europa vormt knooppunt in cryptohandel

Zorgen tijdens OneConference over criminele kanten

Cryptomunten doorsnijden alle vormen van criminaliteit. Bitcoins krijgen hun plek in de economie. Ze blijven bestaan. Anders dan nogal eens wordt gedacht, zijn cryptovaluta niet anoniem. Dit stelt Thomas de Zoete, government strategist bij Chainalysis, tijdens de OneConference. De Nederlandse overheid en de gemeente Den Haag houden dit congres vandaag en morgen in de residentie.

Vooral in Europa is de ‘crypto-economie’ sterk in opmars. Volgens cijfers van Chainalysis ontvingen landen in Centraal-, Noord- en West-Europa in de periode juli 2020 tot en met juni 2021 voor 1 biljoen dollar waarde aan cryptomunten. Dat is een kwart van alles wat er in de wereld omgaat aan digitale munteenheden. Sinds juli 2020 groeit de cryptohandel in Europa buitengewoon sterker, terwijl Oost-Azië relatief achterblijft.

Vooral ‘decentralized finance’ (defi) groeit als kool. Het gaat hierbij om systemen waarbij financiële producten beschikbaar komen op een openbaar gedecentraliseerd blockchain-netwerk. De meeste groei komt overigens voor rekening van institutionele beleggers die grote transacties in Ethereum (gedecentraliseerde, open-sourceblockchain) en ‘wrapped Ethereum’ doen. Europa is een hub voor dit soort handel geworden. Het Verenigd Koninkrijk is leidend, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en Nederland. België behoort tot de ‘kleinere’ landen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant