Artikel 24 september 2021

Delftse vinding maakt batterijloze iot mogelijk

Het is niet langer nodig om iot-apparatuur, zoals sensoren, te voorzien van een batterij. Computerwetenschappers van TU Delft en Northwestern University (VS) ontwikkelden een toepassing die iot-apparaten aandrijft met energie die uit de omgeving wordt geoogst, zoals zonne-energie en kinetische energie. Het moet een oplossing bieden voor toenemende milieubelasting van batterijen door de sterke groei van het aantal iot-apparaten.

De toepassing bestaat uit een kleine hardwaremodule om de energie te oogsten en een aangepaste versie van programmeertaal Python die is bestand tegen stroomuitval. Dankzij deze technologie kunnen apparaten eeuwig werken zonder continu over energie te beschikken. Als de stroom uitvalt, dan pauzeert de toepassing de berekeningen. Is er weer voldoende energie, dan gaat alles automatisch verder, zonder verlies aan geheugen en zonder eerst een lange reeks computerbewerkingen te hoeven uitvoeren voor de herstart.

BFree, zoals de toepassing is gedoopt, stelt makers, hobbyisten en beginnende programmeurs in staat hun eigen batterijloze elektrische apparaten te maken. Zij hebben er volgens de wetenschappers geen uitgebreide kennis van Python voor nodig omdat de software de Python-programma’s interpreteert. Iot-ontwikkelaars voegen hard- en software toe aan het gebruikte iot-ontwikkelplatform en programmeren hun apparaat vervolgens zoals ze gewend zijn. BFree regelt de rest zodat het programma zonder batterijen werkt.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant