Artikel 25 november 2021

De mythe van ‘privacy is moeilijk’ doorgeprikt

Systemen zijn wél op een privacyvriendelijke manier te ontwerpen zonder dat dit ten koste gaat van functionaliteit of bruikbaarheid. Vaak is het helemaal niet nodig met de privacy te schipperen omdat systemen anders weinig impact zouden hebben. Dat stelt Jaap-Henk Hoepman, hoogleraar Computer Science aan de universiteiten van Karlstad (Zweden) en Nijmegen, in zijn boek over acht hardnekkige mythes.

In ‘Privacy is Hard and Seven Other Myths, Achieving Privacy through Careful Design’ (MIT Press) legt Hoepman uit hoe je met een beter systeemontwerp tot meer privacybescherming kunt komen. 

Naast bekende mythes zoals ‘ik heb niets te verbergen’, prikt hij stellingen door zoals ‘extra privacy leidt tot minder veiligheid’. Onuitroeibaar is de gedachte dat privacy moeilijk is. Welnee, stelt privacy-expert Hoepman in een telefonische toelichting. Met een beetje moeite en aandacht kan veel privacyschade worden voorkomen. Hij vergelijkt de situatie met die van auto’s. ‘Die zijn de laatste decennia veel veiliger geworden.’ Gewoon omdat we dat wilden. Hoepman: ‘Zo kan je ook de privacy beschermen als je dat belangrijk vindt.’ 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant