Artikel 14 oktober 2021

De beste verdediging is een meerlaagse verdediging

De bouwstenen van een goede cyberbeveiligingsstrategie bestaan uit effectieve identificatie en beperking van dreigingen. De keuzes voor deze strategie worden gemaakt op basis van kosten, complexiteit, geschiktheid en implementatie-gemak. Een strategie die gebaseerd is op een beperkt aantal beveiligingsmethoden, kan echter tekortschieten als passend beschermingsniveau voor bedrijfsapplicaties en -gegevens.

Een meerlaagse aanpak biedt een uitgebreidere beveiliging voor de manier waarop bedrijven tegenwoordig werken. Meerlaags klinkt al beter dan een eendimensionale benadering, hoe effectief die besturing ook is. Businesscases worden echter niet op instinct gemaakt of goedgekeurd. Daarom moeten de voordelen van een meerlaagse beveiligingsstrategie met cijfers worden onderbouwd. Als een beveiligingsmaatregel 99,9 procent effectief is, is één op de duizend potentiële inbreuken succesvol. Bij het toevoegen van een andere beveiligingsmaatregel met hetzelfde beschermingsniveau (meerlaagse beveiliging), wordt het succespercentage verlaagd naar één op tweeduizend.

Bij cyberbeveiliging kan elke ingezette verdediging een aanval stoppen. Elke oplossing heeft echter sterke en zwakke punten en een duidelijk doel. Wanneer deze oplossingen samen worden ingezet, leveren deze gelaagde tools een uitgebreidere beveiligingsmethode die effectiever is dan een enkele, zelfstandige implementatie, zoals alleen endpoint-bescherming. Helaas worden beveiligingstechnologieën niet geleverd met effectiviteitslabels op de doos. Het gebruik van eenvoudige kansberekeningen geeft echter elke beveiligingsstrategie een goede reden die helpt te overtuigen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant