Artikel 22 juni 2022

Datathermie kan 1 miljoen huishoudens verwarmen

Alle bij Dutch Data Center Association (DDA) aangesloten datacenters zouden potentieel 1 miljoen huishoudens kunnen verwarmen. Het potentieel van datacenter-restwarmte, ook wel datathermie genoemd, is erg groot.

Dit concludeert de DDA in het rapport ‘Datathermie in Perspectief’. De brancheorganisatie voor datacenters laat met dit rapport zien wat de mogelijkheden zijn van restwarmte afkomstig van datacenters.

Datathermie kan mede worden ingezet voor de verwarming van woningen. Als duurzame warmtebron kan deze warmtebron de energietransitie helpen versnellen. De inzet van datathermie zorgt er tevens voor dat groene energie twee keer wordt gebruikt.

Het aansluiten van datacenters op bestaande en toekomstige warmtenetwerken biedt veel kansen. Het uitkoppelen van datathermie zal niet alleen het energiegebruik van de omgeving terugdringen maar ook dat van het datacenter zelf.

Ook geeft het rapport een overzicht van al gerealiseerde datathermie projecten. NorthC Eindhoven sluit aan op de warmte-ring van de High Tech Campus Eindhoven. Restwarmte van de servers in het datacenter wordt geleverd aan diverse gebouwen op de campus. In Aalsmeer wisselt NorthC warmte en koelte uit met het plaatselijk bedrijfsleven. De warmte die vrijkomt in het BIT-datacenter in Ede, wordt gebruikt voor het naastgelegen conferentiecentrum van BIT.

De datathermie van datacenter Nikhef verwarmt honderden studentenwoningen. De restwarmte wordt nu ingezet voor zo’n 1300 studentenwoningen en dit aantal zal in de toekomst worden uitgebreid. Via het bodemenergiesysteem (WKO) levert Equinix indirect warmte en koude uit.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant