Artikel 3 juni 2022

Cyberoorlog: Waar werkt Oekraïense it-specialist nu?

Oekraïne is een van de grootste leveranciers van it-outsourcing-specialisten. Hoewel de kosten daarvoor niet de laagste op de markt zijn, staan Oekraïense it-specialisten hoog aangeschreven. Ook de veertig miljoen inwoners maken van het land een interessante personele bron. Maar wat is het effect van de oorlog op het werk van de Oekraïense it-specialist?

Tot op de laatste dag geloofden Oekraïners niet dat Rusland haar ‘speciale operatie’ zou lanceren. De mogelijkheid van een grootschalige invasie werd in de westerse landen echter allang voor het begin besproken. Daarom slaagden enkele internationale outsourcingbedrijven er in de overplaatsing van werknemers tijdig te organiseren. Maar niet allemaal.

Een van de bedrijven die wel sceptisch was over de (on)waarschijnlijkheid dat een oorlog zou uitbreken, was Epam Systems. Op 24 februari, om 4.30 uur, begonnen de Russen met luchtaanvallen in het hele land. De tijd voor de beslissende actie was aangebroken. Dankzij de alertheid van het management organiseerde het bedrijf snel medewerkers van kantoren in west-Oekraïne om als dispatchers te gaan fungeren. Zij coördineerden de overplaatsing van collega’s uit het centrale deel van Oekraïne, waar de vijandelijkheden het hevigst waren. Kantoren in Lviv werden hostels voor Epam-werknemers en hun gezinnen die naar veiliger streken wilden verhuizen. En speciale bussen vervoerden een ieder (die daarvoor volgens de wet op de universele mobilisatie in aanmerking kwam) over de Poolse grens.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant