Artikel 9 december 2021

‘Cybercharlatan’ Van Rijbroek bezit deel Centric [UPDATE]

Eigenaar en Gerard Sanderink en management ontkennen

'Cybercharlatan' Rian van Rijbroek heeft een belangrijke stap gezet op weg naar de macht over Centric. Het bedrijf van de eigenzinnige ondernemer Gerard Sanderink blijkt al voor een deel in haar handen te zijn. Sanderinks ruim twintig jaar jongere vlam is sinds oktober 2020 medeaandeelhouder in de stichting waarin de aandelen Centric zijn ondergebracht. Daarvoor bezat Sanderink alle aandelen. De directie van Centric probeert intussen de interne onrust te bezweren. Vandaag is er alsnog een officiële reactie gekomen: de aandelentransactie wordt ontkend.

Dat vergroot haar invloed, ook in formele zin, over het bedrijf dat een cruciale rol speelt bij de overheids-ict. Het is geen geheim dat Van Rijbroek al langere tijd zo’n beetje de enige persoon is naar wie de Twentse zakentycoon (soms) luistert. Samen met de 70-jarige commissaris Aike Schoots is de geliefde van Gerard Sanderink certificaathouder in Sanderink Investments. De rest van de stukken zit bij de Twentse ondernemer die zich overigens niet meer mag bemoeien met de strategie van Centric en dagelijkse operaties.

Sanderink is als oprichter nog wel de enige bestuurder van de Stichting Administratiekantoor Sanderink Investments. Maar notarissen van BarentsKrans hebben een week na deze opzienbarende transactie ook geregeld wat er met het bestuur van deze stichting moet gebeuren als Gerard Sanderink als enige bestuurder wegvalt. Dan zal het bestuur bestaan uit twee of meer bestuurders. Oprichter Sanderink heeft het recht die personen aan te wijzen.

Dagblad Tubantia en zakenkrant FD berichten vandaag hier uitvoerig over. Ze hebben e-mails ingezien waaruit de aandelenoverdracht en geruchtmakende statutenwijziging blijkt. Onbekend is welke twee personen Sanderink heeft aangewezen om na zijn dood als bestuurder op te treden. Gelet op de periode van een week tussen de aandelenoverdracht en de statutenwijziging bij de stichting ligt het voor de hand dat dit Sanderinks mede-certificaathouders zijn: Van Rijbroek en Schoots. Omdat bestuurders statutair moeten aftreden aan het eind van het jaar dat ze 70 jaar worden, komt Schoots hier na 1 januari 2022 niet meer voor in aanmerking.

Van Rijbroek heeft haar leeftijd (52) wel mee. De vriendin van Gerard Sanderink zou wel kunnen doorschuiven naar het bestuur. In dat geval krijgt ze de volledige zeggenschap over de aandelen Centric. Dit bedrijf, vitaal voor het reilen en zeilen van de Nederlandse overheid, kan dan speelbal worden van een vrouw met een dubieuze reputatie. Haar invloed binnen Centric leidde tot onrust en decimeerde de top van de it-dienstverlener.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant