Artikel 16 december 2021

Cyber- en datasecurity blijft eerste prioriteit

Trend 1 in IT Trendsonderzoek 2021 van Supply Value

Digitale dreigingen, cyberinbraken en datalekken komen nationaal en internationaal steeds vaker voor. Als gevolg van Covid-19 is de digitalisering van de maatschappij versneld, waardoor er een zwaarder beroep wordt gedaan op de digitale ruimte. Digitale processen zorgen voor veerkracht en continuïteit tijdens de pandemie, maar cybercriminelen en statelijke actoren spelen snel in op het uitbuiten van nieuwe kwetsbaarheden. Ook uit het IT Trendsonderzoek van Supply Value van dit jaar blijkt een groeiende rol van cyber- en datasecurity. 89 procent van de it-professionals geeft veel tot heel veel prioriteit aan deze trend en meer dan 86 procent van de respondenten rekent cyber- en datasecurity tot de drie belangrijkste trends, waarmee dit ook dit jaar als de belangrijkste it-trend naar voren komt.

Cyber- en datasecurity zijn van oorsprong twee verschillende disciplines, maar liggen in elkaars verlengde en kunnen elkaar versterken. Cybersecurity omvat het bredere spectrum van beveiliging van data en systemen tegen diefstal, verstoring of misbruik van hardware, software of data. Datasecurity gaat over de bescherming van data tegen bedoelde of onbedoelde aanpassing, verwijdering of openbaarmaking van data door ongeautoriseerde personen.

Cyber- en datasecurity is een discipline die al tientallen jaren meegaat, maar nog steeds elke dag meegroeit met de nieuwste ontwikkelingen. Uit onderzoek onder een expertpanel en de antwoorden van de respondenten komen vier relevante toepassingen naar voren binnen cyber- en datasecurity, namelijk security-awareness, securitymonitoring, veilig hybride werken en emergency-response.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant