Artikel 27 oktober 2021

Britse inlichtingendienst gaat agressief ‘terughacken’

De Britse inlichtingendienst GCHQ schakelt hackers van de nieuwe National Cyber Force in om achter ransomware-bendes aan te gaan. Onder het motto ‘het doel heiligt de middelen’ worden daarbij agressieve hackmethodes niet geschuwd.

GCHQ-topman Sir Jeremy Fleming zei dit een Amerikaanse online-conferentie over security. Hij wil met de onorthodoxe aanpak groepen aanpakken die buiten het bereik van de politie en het Openbaar Ministerie wisten te blijven. Fleming zei het ‘puntige einde van een speer’ te willen gebruiken.

Volgens de Financial Times blijven de details van zulke operaties doorgaans staatsgeheim. Maar de Britse zakenkrant wijst in dit verband op acties zoals blokkeren van signalen afkomstig van telefoons die in het bezit zijn van cybercriminelen. Een andere optie is het platgooien van verdachte servers.

Fleming denkt dat de toename van de cybercriminaliteit de inzet van hackers rechtvaardigt. In het Verenigd Koninkrijk is het aantal ransomware-aanvallen dit jaar verdubbeld. Volgens de GCHQ-baas is de oorzaak achter deze hausse dat hun methodes werken. ‘Criminelen verdienen er goed mee. Bovendien hebben ze het gevoel dat hun weinig in de weg wordt gelegd.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant