Artikel 4 november 2021

Beveiligen is kwestie van prioriteiten stellen

TBX 2021

Het is ondoenlijk een organisatie overal tegen te beveiligen. Security wordt meer en meer een kwestie van prioriteiten stellen. Elk it-beveiligingsplan begint met een goed begrip van de voornaamste risico’s en waar die vandaan komen.

Dit zei Thom Langford, global security advocate bij SentinelOne, vanmiddag in Jaarbeurs Utrecht. Hij sprak daar tijdens TBX 2021, de opvolger van de it-vakbeurs Infosecurity.nl. 

Met de enorme aantallen partners waarmee grote ondernemingen werken, wordt het steeds lastiger die risico’s goed in beeld te krijgen. Langford noemde als voorbeeld het Orion-project van Nasa. Bij de ontwikkeling van dit ruimtevaartuig, een van de opvolgers van de Space Shuttle, zijn alleen al in de Verenigde Staten 3.800 toeleveranciers betrokken. 

De toenemende digitalisering maakt het ‘plaatje’ extra moeilijk. Hoe hebben al deze toeleveranciers hun security geregeld? En welke impact heeft dat op de veiligheid van Nasa? 

Probleem is dat Nasa niet alleen met bedrijven heeft te maken maar ook met hun medewerkers. Als een van hen een fout maakt kan dat weer repercussies hebben voor een organisatie verder in de leveringsketen. Langford zei dat Proctor & Gamble 75.000 toeleveranciers heeft. Olieconcern Total heeft er 150.000. Alleen al aan een ogenschijnlijk simpel product als een diepvries-lasagne hebben 1.000 leveranciers een bijdrage geleverd. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant