Artikel 14 juni 2022

Behandel databescherming zoals elk governance-proces

Bedrijven zouden databescherming vanuit een zakelijk perspectief moeten benaderen. Om een snel herstel van gegevens (en daarmee bedrijfsprocessen) te waarborgen, moet je nauwgezet best practices voor databescherming toepassen. Daarom is het essentieel om databescherming als een governance-process mee te nemen in je managementperspectief.

De meeste organisaties beschikken vandaag de dag over een strategie voor databescherming. Het probleem is dat die vaak is gebaseerd op verouderde analyses, principes en tools. Het lijkt verleidelijk om bestaande oplossingen op te lappen om je bescherming tegen de laatste cyberbedreigingen te versterken, maar dat is vragen om problemen. De mogelijke cyberdreigingen zijn niet het enige wat verandert; de marktomgeving en je bedrijfsprocessen vormen eveneens bewegende doelen. In de steeds sterker gedigitaliseerde maatschappij is het onvermijdelijk dat we afhankelijker worden van toegang tot data en systemen. Van de weinige ruimte voor downtime blijft steeds minder over.

Voor it-afdelingen is de belangrijkste maatstaf voor databescherming de tijd die nodig is om gegevens te herstellen in geval van een hardware-storing of cyberaanval. Ook de interne cliënten van een it-afdeling, meestal verschillende zakelijke lijnen, moeten rekening houden met een parallelle maatstaf: wat is de langst acceptabele tijd dat ze geen toegang tot hun data hebben? Met een zorgvuldige inschatting en vergelijking van deze maatstaven is na te gaan of er binnen je organisatie sprake is van een serieus probleem.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant