Artikel 15 juli 2021

Bedrijf onderschat cyberrisico’s ketenpartners

Security-incidenten bij leveranciers en aanvallen op de software van partners vormen vaak een groot risico voor de eigen organisatie. Toch ziet maar één op de vijf bedrijven de mogelijke impact van die cyberrisico's in. Dat is de uitkomst van de Ordina Digital Monitor 2021.

Onderzoeksbureau Markteffect ondervroeg voor de Ordina Digital Monitor 2021 ruim twaalfhonderd ict-besluitvormers uit Nederland. Het onderzoek spitste zich dit jaar specifiek toe op cybersecurity.

Slechts één op de vijf ict-besluitvormers (22 procent) schat de risico’s op een hack of datalek door leveranciers en software als ‘groot’ of ‘zeer groot’ in. Specialist in de beveiliging van bedrijfsinformatie, Vincent Meijer, noemt dat een ‘verontrustend laag percentage’. Hij licht toe dat hacks en datalekken ‘helaas’ dagelijkse kost zijn.

‘Organisaties richten zich steeds vaker modulair in om op de wensen en behoeften van de markt in te spelen. Zij worden zo afhankelijker van allerlei softwareoplossingen van verschillende leveranciers, die integraal onderdeel zijn van de keten. Die ketens worden groter, complexer en daarmee ook kwetsbaarder’, aldus de expert van Ordina.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant