Artikel 22 september 2021

AWS past contracten aan op data- en privacyregels EU

Amazon Web Services (AWS) heeft zijn standaardcontractvoorwaarden aangepast aan de nieuwe Europese wet- en regelgeving rondom data en privacy. In juni presenteerde de EU een modelcontract om de privacy te waarborgen als bedrijven gegevens buiten de EU opslaan.

Amazon Web Services (AWS) kondigt een wijziging aan van het online-AWS GDPR Data Processing Addendum (AWS AVG DPA) en de online-servicevoorwaarden. Daarin staan de nieuwe standaardcontractbepalingen die de Europese Commissie in juni 2021 heeft aangenomen.

‘Amazon biedt dit nieuwe modelcontract voor de zekerheid aan. In principe kun je bij hen namelijk aangeven dat je jouw data uitsluitend in Europa opgeslagen wil hebben. In noodgevallen kan het voorkomen dat Amazon jouw data toch tijdelijk buiten Europa brengt’, verduidelijkt ict-jurist Peter Kager.

Hij verwijst naar juni 2021 toen een nieuwe versie van het Europese modelcontract werd opgesteld. ‘Dat is het contract waarmee je persoonsgegevens eventueel buiten Europa (officieel de EER, Europese Economische Ruimte) kunt verwerken. Bijvoorbeeld in landen die niet zo’n strenge of andere privacywetgeving hebben.’ Het oude modelcontract kwam uit begin 2000.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant