Artikel 2 augustus 2021

AP vreest voor big brother door gemeenten

Toezichthouder: Wees kritisch op privacy bij smart city-projecten

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) komt met aanbevelingen voor smart-city-toepassingen bij gemeenten. De privacy-toezichthouder roept daarin op om kritischer te zijn op privacy bij projecten waarin burgers gevolgd worden via technologie. ‘Het gevaar bestaat dat we naar een surveillancemaatschappij gaan waar je niet meer ongedwongen over straat kunt lopen.’

Dat zegt AP-vice-voorzitter Monique Verdier bij het delen van zeven aanbevelingen (zie kader onderaan artikel) om privacy beter te waarborgen bij smart-city-projecten. De aanbevelingen zijn bedoeld voor gemeenten die met slimme sensoren en meetapparatuur data in de openbare ruimte verzamelen of dat van plan zijn.

‘Slecht ontwikkelde toepassingen kunnen ten koste gaan van de vrijheid van inwoners en bezoekers van die gemeente. Bijvoorbeeld wanneer burgers in de openbare ruimte worden gevolgd op een manier die niet nodig of toegestaan is’, schrijft de AP.

Volgens de toezichthouder staan gemeenten vaak onvoldoende stil bij privacywetgeving en de verwerking van persoonsgegevens die bij die projecten vaak in het geding zijn. Met sensoren of meetapparatuur worden bijvoorbeeld verkeersstromen en bezoekersaantallen gemeten of uitgaansgebieden gemonitord om de mobiliteit en veiligheid te verbeteren. Veel gemeenten zijn zich onvoldoende bewust dat die technologie en de opslag van persoonsgegevens vaak in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant