Artikel 24 september 2021

Ai-startups Scailable en Sentinels spekken portemonnee

De Eindhovense startup Scailable heeft 650.000 euro opgehaald bij de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), Volta Ventures en het Innovatie Fonds Rabobank. Het bedrijf steekt het geld in de verdere ontwikkeling en marktintroductie van zijn edge-software, waarin artificiële intelligentie (ai) is toegepast. Een ander jong ai-bedrijf, Sentinels uit Amsterdam, ontving een niet nader bekend gemaakt bedrag van het Engelse PPRO voor de verdere ontwikkeling van zijn transactiemonitoringsoftware.

Scailable heeft software ontwikkeld die het mogelijk maakt grote hoeveelheden data niet langer ‘in the cloud’ maar ‘on the edge’ te verwerken tot bruikbare informatie. Door ai-modellen te comprimeren is er op een edge computer maar een klein stuk software nodig om data te verzamelen. Er is hiervoor slechts een minimale hoeveelheid geheugen vereist en de software kan draaien op uiteenlopende chipsets.

Volgens Scailable is de responsetijd van de ingeblikte ai-modellen heel snel. Bovendien kan de software makkelijk worden gedistribueerd, is het compatible met tools die worden gebruikt door data scientists en vergt het een minimale servercapaciteit. De startup claimt zelfs dat de programmatuur draait op verouderde edge-apparaten én werkt bij een slechte internetverbinding.

Oprichter en directeur Maurits Kaptein, tevens hoogleraar aan JADS en de Universiteit Tilburg, stelt dat veel ai-technologie bij edge computing nog gebruik maakt van een cloudomgeving. Daar worden de berekeningen gemaakt die vervolgens worden teruggestuurd naar het apparaat. Die grote hoeveelheid dataverkeer is kostbaar en zorgt voor privacy-issues. Bovendien werkt het traag. Zo’n 80 procent van de ai-toepassingen blijft daardoor ongebruikt op de plank liggen.

Kaptein: ‘Onze software zorgt ervoor dat zulke toepassingen makkelijker zijn te implementeren. ‘Denk aan een toepassing voor het verbeteren van de veiligheid in fabrieken doordat camera’s detecteren dat er iemand te dicht bij een machine staat. Of aan het verbeteren van het productieproces waarbij een robot direct ingrijpt als producten niet voldoen aan de kwaliteitsnorm.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant