Artikel 28 september 2021

Aandelenkoers voorspellen met alternatieve data

En ander opvallend datanieuws in de podcast De Dataloop

VPRO’s Tegenlicht bracht eerder deze maand een interessante uitzending over het zogenaamde ‘alternatieve data’, om te voorspellen wie de winnaars en verliezers zijn op de aandelenbeurs. In de podcast De Dataloog kwam dit onderwerp uitgebreid aan bod, net als ander opvallend datanieuws.

Waar beleggers voorheen moesten wachten op jaarverslagen, berichten van analisten, kwartaalcijfers en de persberichten die vanuit bedrijven werden gepubliceerd, blijkt het inzetten van oneindige hoeveelheden data uit andere (meestal openbare) bronnen voor grote beleggers zeer lucratief. Deze ‘alternative data’ blijken goed te voorspellen of bepaalde koersen omhoog of omlaag zullen gaan.

Alle data die over ons worden verzameld blijken een goede voorspeller te zijn van de aandelenbeurs, zo wordt onder andere besproken in podcast De Dataloop, dat elke vier weken samen met Computable opvallend datanieuws doorloopt. Een data-analyse van creditcard-afschriften van miljoenen mensen kan de cijfers van sommige bedrijven met grote precisie voorspellen. En een bedrijf als Thinknum helpt beleggers door alle data van sociale-mediasites te analyseren op signalen die kunnen verklappen wat een bepaald aandeel zal doen.

    Lees het volledige artikel op computable.nl

    Ook interessant