Artikel 21 september 2021

300 miljoen in Europese chips en cloud

Prinsjesdag 2021

Het kabinet stelt driehonderd miljoen euro extra beschikbaar voor samenwerking aan cruciale innovatieve technologie. Als startbedrag kan Nederland met dit geld deelnemen aan twee grote Europese projecten op gebied van micro-elektronica en cloudinfrastructuur. In beide gevallen gaat het om twee zogenoemde Ipcei’s (Important Project of Common European Interest).

Dit zijn grootschalige Europese samenwerkingen van bedrijven en kennisinstellingen rondom een innovatieve technologie, een productieketen of infrastructuur die wordt gezien als strategisch belangrijk voor de EU.

Deelname aan Ipcei ME2 moet de toegang van Nederlandse startups, mkb-toeleveranciers en grote ondernemingen garanderen tot de nieuwste micro- en nano-elektronica en software. De nadruk ligt op r&d en de eerste industriële toepassingen. De eerste fase van het Ipcei-project voor micro-elektronica is al eind 2018 gestart. Deelnemers van het eerste uur waren Frankrijk, Duitsland en Italië, terwijl ook het Verenigd Koninkrijk meedeed. In maart van dit jaar sloot Oostenrijk als vierde EU-lidstaat zich aan. 

Uit deze vijf landen doen 32 bedrijven en instellingen rechtstreeks mee aan het project dat is onderverdeeld in 43 deelprojecten. Enkele honderden bedrijven en instellingen zullen hier weer op inhaken, zo is de bedoeling. Nederland doet mee aan de tweede fase. Het project richt zich met name op energiezuinige chips, ‘power’ halfgeleiders, sensors, geavanceerde optische apparatuur en samengestelde materialen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant